15 Δεκεμβρίου 2020

Η Google θα διαγράφει δεδομένα χρηστών απο την 1η Ιουνίου 2023

 

Η Google ανακοίνωσε ότι θέλει να καθαρίσει τους servers της από τα άχρηστα ξεχασμένα αρχεία. Το πρώτο μέτρο που πήρε είναι να περιορίσει τον χώρο στο Google Photos. Πλέον ότι φωτογραφία και βίντεο ανεβάζεις εκεί το αφαιρεί από τα 15 δωρεάν GB που δίνει σε κάθε λογαριασμό. Τώρα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να διαγράφει αρχεία από τους λογαριασμούς των χρηστών.

Σε email που έστειλε σε όλους τους χρήστες της, αναφέρει πως από την 1 Ιουνίου του 2023 θα ξεκινήσει να διαγράφει αρχεία με βάση το πόσο καιρό είναι ανενεργός κάποιος ή αν έχει περάσει το δωρεάν όριο.

Όσοι χρήστες είναι ανενεργοί για 24 μήνες στο Gmail, το Drive ή το Photos, θα δουν το περιεχόμενο τους σε αυτές τις υπηρεσίες να διαγράφεται σταδιακά. Όμως, αν πληρώνεις στο Google One, δεδομένου οτι θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τότε, και δεν έχεις υπερβεί το αποθηκευτικό όριο που πληρώνεις, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, εκτός και αν ο λογαριασμός σου δεν είναι σε "καλή κατάσταση". Το τι εννοεί η Google με το "καλή κατάσταση" το αναλύει εδώ .

Προσοχή όμως, κινδυνεύουν και οι ενεργοί χρήστες. Αν έχεις ξεπεράσει το όριο των 15GB – που μπορεί να το έχεις κάνει άνετα γιατί πριν μπορούσες να ανεβάζεις αμέτρητα αρχεία στο Photos – την 1 Ιουνίου του 2023 και μετά θα δεις τα αρχεία σου να εξαφανίζονται μέχρι να φτάσει ο λογαριασμός σου το δωρεάν όριο των 15GB.

Η νέα αυτή πολιτική θα ενεργοποιηθεί την 1 Ιουνίου του 2021, και οι διαγραφές θα ξεκινήσουν την 1 Ιουνίου του 2023, για να μπορεί το σύστημα να υπολογίσει τους επί 2 χρόνια ανενεργούς λογαριασμούς. Στο διάστημα των 24 μηνών που μεσολαβεί η Google θα στέλνει υπενθυμίσεις σε όσους κινδυνεύουν με διαγραφή δεδομένων, πριν διαγράψει οτιδήποτε.

Προς το παρών υπάρχει μια εναλλακτική του drive και photos την οποία και εμείς ως ServiceDroid χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Το Mega.nz.
Πρόκειται για μια cloud storage υπηρεσία η οποία παρέχει 50 GB στην free έκδοση, και αρκετά εργαλεία πέρα από την απλή αποθήκευση αρχείων. Για μια πλήρη παρουσίαση του Mega.nz θα χρειαστεί να αφιερώσουμε ένα μελλοντικό άρθρο.

Εν ολίγης, αφού εγγραφούμε στην υπηρεσία, εγκαθιστούμε το app στο κινητό και αυτό παίρνει backup των φωτογραφιών και video μας. 50GB μπορεί να μην είναι απεριόριστα , όπως υποσχόταν το Google photos (σε χαμηλότερη ανάλυση), ειναι υπεραρκετά για απλό backup φωτογραφιών. Βέβαια αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε και αρχεία παράλληλα ο χώρος αυτός μοιράζεται, αλλα και πάλι είναι μια πολύ καλή περίπτωση.
Προς το παρών, τουλάχιστον, υπόσχεται πλήρη κρυπτογράφηση των δεδομένων μας, σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι μπορούν να ξέρουν τι ανεβάζουμε. Στην ίδια λογική δεν μπορεί να γίνει και ανάκτηση password σε περίπτωση που το ξεχάσουμε, με την μοναδική λύση ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης που μόνο εμείς έχουμε.

Μέχρι το 2023 μπορεί να έχουμε ακόμα αρκετό καιρό αλλά ο όγκος των φωτογραφιών μας θα αυξάνεται και είναι καλό να υπάρχει και άλλος ένας χώρος αποθήκευσης των.

Θα δοκιμάζατε μια άλλη υπηρεσία πέρα του GoogleDrive/Photos;
Σας φαίνεται καλή ιδέα το Mega.nz;
Έχετε να προτείνετε κάτι εναλλακτικό;
Γράψτε μας στα σχόλια.

<div id="fb-root"></div>
<script async defer crossorigin="anonymous" src="https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v9.0" nonce="qXuXbKKl"></script>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please Keep Comments Civilized

Gamepad for PC? Spartan Gear Ksifos, Turbo X Gamepad Pro

 Τώρα που ξαναμαντρωθήκαμε aς το ρίξουμε στο gaming. PC Gaming! Πληκτρολόγιο και mouse είναι αρκετό για πολλούς. Κάποιους όμως δεν ...