27 Νοεμβρίου 2020

Gamepad for PC? Spartan Gear Ksifos, Turbo X Gamepad Pro

 Τώρα που ξαναμαντρωθήκαμε aς το ρίξουμε στο gaming.

PC Gaming!

Πληκτρολόγιο και mouse είναι αρκετό για πολλούς. Κάποιους όμως δεν μας βολεύει. Είτε γιατί συνηθίσαμε σε gamepad από κονσόλες, ή είμαστε αριστερόχειρες και το key mapping δεν βολεύει ή δεν είναι εφικτό, ή τα χέρια κουράζονται με πολύωρο gaming σε πληκτρολόγιο κλπ.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, έστω ένα gamepad είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει για κάθε gaming pc.

Οι Επιλογές άπειρες και αυτό δεν είναι απαραίτητα πάντα θετικό.

Καλό είναι να μένουμε σε κατασκευαστές που είναι γενικότερα γνωστοί στον χώρο των υπολογιστών. Microsoft, Sony, Logitech, Razer, κλπ. Υπάρχουν όμως και αρκετές άλλες μάρκες, που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές αλλά έχουν να μας προσφέρουν διαμαντάκια. Αναφορικά κάποιες από αυτές είναι: 8BitDo, Gamesir, MadCatz που ξεκίνησε στον χώρο με αξεσουάρ για το original Game Boy.

Για να παινέψουμε το σπίτι μας, εδώ ξεχωρίσαμε 2 Ελληνικές εταιρίες.

Μία είναι η Spartan Gear, η οποία παρέχει αποκλειστικά PC gaming αξεσουάρ, και η Turbo-X, το in-house brand, των καταστημάτων Πλαίσιο.

Στο video θα δούμε μια σύγκριση/review μεταξύ δυο gamepads που έτυχε να έχουμε χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό και με "δυνατή" χρήση - δεν τα λυπηθήκαμε. Και τα προτείνουμε για κάτι οικονομικό ή δεύτερο.


Αν προτιμάτε το διάβασμα από το video:

Το Spartan Gear Ksifos αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανώτερο, αν εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες θα βρούμε αρκετά ελαττώματα.

Αρχικά είναι πολύ άνετο ακόμα και σε μικρότερο χέρι. Τα δάχτυλα αγκαλιάζουν τις λαβές, και όλα φαίνεται να βρίσκονται στο σωστό σημείο. Η επάνω επιφάνεια είναι καλυμμένη από απαλό ruberized πλαστικό. Από κάτω το η αίσθηση που αφήνει το σκληρό πλαστικό θυμίζει δέρμα. Δεν παρατηρείται επείσης κανένας τριγμός κατα την χρήση, ούτε και κάποιος άλλος θόρυβος που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Τα κουμπιά και το D pad είναι στρογγυλεμένα χωρίς κοφτeρές γωνίες που τα καθιστούν πολύ άνετα στην χρήση. Όλα τους έχουν ένα απαλό click που δεν είναι ενοχλητικό. Το select και start, είναι λαστιχένια καθώς και 2 επιπλέον κουμπιά, turbo και clear. To Home σε Windows, εμφανίζει το X Box Game Bar, και δεν φωτίζεται, οως και κανένα άλλο πλήτρο. Η εμβέλεια είναι ικανοποιητική και μπαταρία, η οποία μπορεί να φορτίσει κατά την χρήση, κρατάει για μέρες. Δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη στάθμης της μπαταρίας. Καταλαβαίνουμε την χαμηλή στάθμη μόλις αρχίσουν οι αποσυνδέσεις. Αν συνδέσουμε το Ksifos στον υπολογιστή, αυτόματα γίνεται ενσύρματο, ενώ ταυτόχρονα φορτίζει. Διαφορετικά, αν είμαστε μακριά μπορούμε απλά να το συνδέσουμε με κάποιο power bank. Τέλος η δόνηση είναι άμεση και ισχυρή, όχι όμως σε επίπεδα Sony ή Microsoft.

Και οι 2 μονάδες που πιάσαμε στα χέρια μας είχαν πρόβλημα στο R trigger, μετά απο λίγων μηνών έντονη χρήση. Στην πρώτη, το πλήκτρο έμενε πατημένο, ακόμα κι αν επανερχόταν στην αρχική του θέση (πιθανότατα η μεμβράνη να μην επανέρχονταν αλλά το πλαστικό πλήκτρο επέστρεφε μέσω του ελατηρίου του). Στην δεύτερη απλά έσπασε. Αυτό φανερώνει κακό quality control του κατασκευαστή.

Όπως και να έχει είναι θέμα εγγύησης και επιστράφηκε στο κατάστημα αγοράς, προς αντικατάσταση απο τον κατασκευαστή, Spartan Gear. Καθώς η αντικατάσταση θα αργούσε αρκετά, για να μην μείνουμε χωρίς gamepad, αγοράσαμε το Turbo-X gamepad Pro, που ήταν τότε σε πολύ καλή προσφορά. Και δόθηκε η ευκαιρία σύγκρισης. Στο video θα δούμε πως απο δεύτερο, κατέληξε πρώτο.

To Ksifos αντικαταστάθηκε. Μετά από μερικούς μήνες καθημερινής χρήσης, το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά, διαφοροποιημένο. Αυτή τη φορά ο μεντεσές το πλήκτρου έσπασε. Λίγο πριν σπάσει άφηνε την αίσθηση ότι εγκαταλείπει σιγά σιγά. Το πλήκτρο λειτουργεί ακόμα αλλά δεν πατιέται εύκολα και ανα πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει εντελώς. Οπότε έκατσε στον πάγκο τραυματίας, για να πάρει την θέση του το Turbo X Gamepad Pro.

Πέρα από το RT, άλλα αρνητικά σημεία του είναι οτι τα analog sticks τα οποία παρόλο που έχουν πολύ καλή ακρίβεια στην κατεύθυνση έχουν μικρό travel και κενό dead spot από το κέντρο. Επίσης θα μπορούσαν να είναι λιγάκι πιο ευαίσθητα. Αυτό δυσκολεύει πολύ την κίνηση του χαρακτήρα. Για παράδειγμα αν θέλουμε ο χαρακτήρας μας να περπατήσει κι όχι να τρέξει, η κίνηση που πρέπει να κάνει ο αντίχειρας είναι μικροσκοπική, και κάθε φορά καταλήγουμε να τρέχουμε. Σε ορισμένα παιχνίδια αυτό είναι κριτικής σημασίας. Η ruberrized επιφάνεια στο πάνω μέρος επεκτείνεται μέχρι μέσα στην άκρη του χώρου των analog sticks. Με αποτέλεσμα να τρίβουν εκεί κατά την χρήση και να αφήνουν μια λεπτή σκόνη, αφήνοντας παράλληλα την αίσθηση φθοράς σε κάθε κίνηση.

Από την άλλη το Gamead Pro φαίνεται πολύ πιο γερής κατασκευής. Στο χέρι δεν είναι συγκριτικά τόσο άνετο. Το σώμα του είναι από σκληρό, semi glossy πλαστικό και πιο φαρδύ από το Ksifos. Αν το ζορίσουμε, θα ακούσουμε κάποιους τριγμούς αλλά τίποτα ανησυχητικό. Κι εδώ όμως όλα είναι εκεί που πρέπει. Τα πλήκτρα και το D pad, με λίγο πιο κοφτές γωνίες, είναι επίσης άνετα, με σαφή πάτημα αλλά λίγο πιο ηχηρό click. Η εμβέλεια επίσης το ίδιο ικανοποιητική, και η μπαταρία κρατάει κι εδώ για μέρες. Η δόνηση είναι στα ίδια ακριβός επίπεδα.

Εκεί που θριάμβεψε το Gamepad pro είναι στην στιβαρή του κατασκευή. Συνεχίζει απτόητο, εκεί που το Ksifos παραδόθηκε. Το πλήκτρο RT δεν έχει δήξει κανένα σημάδι φθοράς έχοντας υποστεί το ίδιο σκληρό βασανιστήριο με το Ksifos. Και γι' αυτόν τον λόγο κατέληξε να είναι το go-to gamepad.

Οι υπόλοιπες λειτουργίες είναι ακριβώς οι ίδιες με του Spartan Gear Ksifos.

Και εκεί θα σταθούμε λίγο.

Έχοντας και τα δυο αυτά gamepads μπροστά μας μπορούμε να αντιληφθούμε οτι εσωτερικά, είναι ακριβώς η ίδια συσκευή, σε hardware επίπεδο. Ακόμα και οι δέκτες τους είναι ίδιοι. Το ένα χειριστήριο μπορεί να συνδεθεί στον USB δέκτη του άλλου.

Εδώ ο όρος "κατασκευαστής" χάνει το νόημα του. Είναι ξεκάθαρο, αλλά και αναμενόμενο ότι πρόκειται για white label, φασόν προϊόντα. Δηλαδή, η εταιρία πηγαίνει στον στον κατασκευαστή ο οποίος προσφέρει μια γκάμα προϊόντων, χωρίς ετικέτα. Αυτό σημαίνει ο όρος white label. Η εταιρία διαλέγει ανάμεσα στην γκάμα προϊόντων και συνδυάζει χαρακτηριστικά και λειτουργίες, σχεδιασμό, κλπ. Τέλος ο κατασκευαστής παράγει αυτά τα προϊόντα με το logo (label) του πελάτη. Αν ο πελάτης πληρώσει για αποκλειστικότητα, τότε το προϊόν κατασκευάζεται μόνο γι' αυτόν. Όμως το τελικό προϊόν καταλήγει να είναι λιγάκι πιο ακριβό. Έτσι βλέπουμε ορισμένες μάρκες στην αγορά να είναι πολύ ακριβότερες από τους ανταγωνιστές, χωρίς να προσφέρουν απαραίτητα κάτι περισσότερο. Ειδάλλως, οποιοσδήποτε πελάτης μπορεί να παραγγείλει το ίδιο προϊόν με το δικό του λογότυπο, με αποτέλεσμα την ίδια συσκευή να την βρίσκουμε με πολλές διαφορετικές μάρκες, αλλά σχετικά φθηνότερη.

Και τα 2 χειριστήρια λοιπόν, μοιάζουν με πολλά άλλα προϊόντα από άλλους "κατασκευαστές" Το Ksifos για παράδειγμα, είναι πανομοιότυπο με το Gamesir G3S, του οποίου οι λειτουργίες μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά εξωτερικά είναι τα ίδια. Ίδιο σώμα έξω, διαφορετικό hardware μέσα. Και το Trust GTX 1230. Το ίδιο και για το Gamepad Pro. To Πλαίσιο, όντας μεγαλύτερος παίκτης φαίνεται πως έχει αγοράσει μια κάποια αποκλειστικότητα στον εξωτερικό σχέδιο του προϊόντος, οπότε τα προϊόντα που αγοράζει απο τον white label κατασκευαστή, θα έχουν μια διαφοροποίηση στον σχεδιασμό, αλλά δεν θα αποκλίνουν και πολύ από τα υπόλοιπα μοντέλα του, όπως το Trust GTX 545.

Μπορούμε συμπεράνουμε και να υποθέσουμε πολλά για το θέμα του white labeling και τον τρόπο που κινείται η αγορά και η εταιρίες hardware. Το σημαντικότερο είναι ο τελικός καταναλωτής να γνωρίζει τι, γιατι, και που ξοδεύει τα χρήματα του και τι κερδίζει.

Αλλα αυτά είναι πράγματα για κάποιο μελλοντικό ίσως αρθρο\video.

Επιστρέφοντας απο το off topic σεντόνι:

Να καταλήξουμε ότι το Service Droid, προτείνει την αγορά αυτόν των 2 gamepads που είδαμε και αναλύσαμε. Το γεγονός ότι είναι και οι δυο Ελληνικές εταιρίες αρκεί. Για κάποια οικονομική λύση, και τα δύο είναι άψογα παρ' όλα τα αρνητικά τους σημεία. Δεν υπάρχει το τέλειο προϊόν. Υπάρχει αυτό που κάνει την δουλειά που θέλουμε και την κάνει καλά. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση κάνουν και τα 2 πολύ καλά την δουλειά τους.

Όποιο και να διαλέξετε,

Καλό gaming!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please Keep Comments Civilized

Gamepad for PC? Spartan Gear Ksifos, Turbo X Gamepad Pro

 Τώρα που ξαναμαντρωθήκαμε aς το ρίξουμε στο gaming. PC Gaming! Πληκτρολόγιο και mouse είναι αρκετό για πολλούς. Κάποιους όμως δεν ...